5 verschillen tussen coworking en flexwerkplekken

Het nieuwe werken is al lang niet meer nieuw. Het is eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk om je baas te vragen of je ook eens thuis mag werken. Daarnaast is het aandeel zelfstandigen de afgelopen jaren sterk verder gegroeid. Menig visionair ziet al voor zich dat in de toekomst de volledige economie “flex” zal zijn. Of je nu zelfstandig of in loondienst werkt.

Lang niet al deze zelfstandige ondernemers hebben een eigen kantoor als werkplek, al voldoet de zolderkamer vaak ook niet meer. En niet alle thuiswerkers willen thuis werken. Er zijn vaak andere redenen om niet altijd naar het kantoor van je bedrijf te willen, zoals grote reistijd of filedruk, flexibiliteit voor ophalen kinderen van school, et cetera. Daardoor is er behoefte aan werkplekken, maar dan flexibeler en dichtbij huis.

Er is een flexwerk-beweging ontstaan. Zelfstandige ondernemers gaan op zoek naar plekken buiten kantoor en huis, waar ze kunnen werken, overleggen en klanten kunnen ontmoeten. Hierbij is ook het fenomeen coworking gegroeid: zelfstandig werken op een flexplek, maar dan wel met collega’s om je heen. De beschikbare flexwerkplekken kun je inmiddels onderverdelen in deze twee categorieën: de normale flexwerkplek en coworking spaces.

Wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee groepen? In dit artikel lichten we 5 verschillen toe.

1.    Focus: werkplek vs community

Allereerst heeft coworking een sterk andere focus dan gewone flexwerkplekken. Waar bij gewone flexplekken het vooral over de plek gaat (stoel, bureau, koffie) leggen coworking spaces de nadruk op de mensen om je heen. Je bent niet alleen in deze wereld. Er zijn mensen die je willen helpen! Het is vaak erg fijn om mensen om je heen te hebben, ook al werken deze mensen niet voor hetzelfde project of bedrijf als jij. Uiteraard is bij coworking de plek (en de koffie) goed geregeld, maar de interactie met mensen om je heen verschilt. Bij flexplekken gaat iedereen vooral zijn eigen gang, in coworking spaces is interactie heel gewoon. Even sparren, problemen voorleggen, of gewoon samen de voetbalwedstrijd van afgelopen weekend analyseren. Net alsof je collega’s hebt, maar dan met de vrijheid van zelfstandig zijn!

2.    Netwerk van ondernemers

Doordat de focus bij coworking ligt op samen zelfstandig werken ligt de commitment van de coworker voor de coworking plek vaak hoger dan bij normale flexplekken. Dat zie je terug in de sterkte van het netwerk. Bij een coworking space hoort het gevoel van een community, van ergens bij horen, van welkom zijn. Door dit community gevoel zijn members geinteresseerd in elkaars problemen en is de bereidheid om elkaar te helpen hoog. Daarbij heb je door de diversiteit aan specialismes direct toegang tot een groot en waardevol netwerk in verschillende branches en is er altijd wel iemand in dit netwerk die de expertise kan bieden die je zoekt.

3.    Korte termijn vs lange termijn

De tijdsduur waarop je je aansluit bij een flexwerk of coworking initiatief kan erg verschillen. Waar je bij de meeste flexplekken al voor een dag, dagdeel of zelfs uur een plek kunt huren zijn coworking spaces vaak meer gericht op de langere termijn en word je meestal verwacht het minimaal een maand te proberen. Zo leer je andere coworkers betere kennen en creëer je binding. Op deze manier ontstaan waardevolle connecties tussen mensen waar iedereen beter van wordt. (En dat is niet in een middag te regelen.)

4.    Lage kosten vs value for money

Door al deze zaken is coworking vaak wat duurder dan een kale flexplek. De abonnementsfee van een flexplek ligt vaak lager, zeker ook omdat je het ook per uur kunt huren. Bij coworking krijg je wel wat extra’s terug voor de hogere abonnementsprijs! Vaak worden er actief evenementen georganiseerd om interactie tussen coworkers aan te moedigen. Zo organiseert Waves Coworking bijvoorbeeld regelmatig pitchsessies, gezamenlijke lunches en workshops. Ook het netwerk met andere coworkers wordt vaak als positief en waardevol beoordeeld.

5.    Beschikbaarheid van werkplek

Flexwerken kun je eigenlijk overal. Daar zit ook wel een keerzijde aan. Menig leuk koffietentje zit tegenwoordig, tot frustratie van de horecaondernemer, vol zwijgende mensen die de hele dag naar hun laptop staren. Daardoor is het eigenlijk beter om een betaalde flexwerkplek op te zoeken, maar dan betaal je meer. Voor de leukste coworking spaces moet je vaak wat beter zoeken. Maar heb je die eenmaal gevonden zit je dan ook helemaal op je plek!

Zin om coworking een keer mee te maken? Kom kennismaken bij Waves Coworking! Mail naar info@wavescoworking.com en we nemen contact met je op.

Meld je aan voor de Waves nieuwsbrief!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in Waves Coworking. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Tot snel bij Waves?

Zet de juiste mensen bij elkaar en ze zullen elkaar inspireren en vooruithelpen!

We make Waves together!

5

Word lid van onze community

5

Kom flexwerken bij Waves. Dit kan op verschillende manieren: van je eigen private desk, tot het gebruik maken van onze hotdesks.